Training
Persoonlijke effectiviteit


“Trajectbegeleider bij dynamische processen en complexe gedragspatronen”
Zorgcoördinatie en eigen verantwoordelijkheid versterken de taak en rolopvatting van de professional opdat de kwaliteit van leven voor mensen met een verstandelijke beperking en bijkomende psychische problematiek verbeterd wordt.

Doelgroep
Dit opleidingstraject is voor persoonlijk begeleiders, zorgcoördinatoren en casemanagers die werkzaam zijn in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking
waarbij sprake is van complexe en dynamische interacties en (nog) niet begrepen gedrag. Deze professionals in de cursus trajectbegeleiders genoemd willen in vastgelopen situaties uit ongewenste gedragspatronen stappen en veranderingen doorvoeren waardoor de kwaliteit van leven voor de cliënt toeneemt. Zij doen dit samen met het clliëntsysteem. Deze trajectbegeleiders hebben een intrinsieke motivatie om op basis van kennis en inzicht verantwoordelijkheid te nemen voor het beheersen en regisseren van het zorgproces in zijn geheel. Deze trajectbegeleiders kunnen werkzaam zijn in de milieus wonen, werken en vrije tijd.

Doelstelling
Het leren interpreteren van probleemgedrag bij verstandelijk beperkte mensen en het maken van een vertaling daarvan naar concreet gedrag voor zorgverleners en het systeem. Het doel hiervan is de omgang tussen de zorgverleners en cliënten te verbeteren, probleemgedrag te reduceren en ruimte te creëren. Dit om de kwaliteit van bestaan waar cliënten functioneren te verbeteren.
 
Het ontwikkelen van visie, taak en taakinhoud, positionering en strategieën van de medewerker om zelfverantwoordelijkheid te versterken. Het doel hiervan is effectiever te functioneren vanuit de eigen positie.

Tijdsduur
Aantal modules:     10 (verdeeld over een periode van ongeveer tien maanden)

Integratie
Er is de uitdrukkelijke mogelijkheid om eigen casuïstiek in te brengen, waar specifiek de rol en het instrumentarium van de cursist naar voren gehaald worden. Hiervoor worden didactische werkvormen gebruikt en wordt zelfwerkzaamheid van de cursist gevraagd in de vorm van opdrachten.
Na afloop van de lesdagencyclus is er de mogelijkheid voor cursisten om een supervisietraject te volgen, waarin het ontwikkelde plan van aanpak door de cursist centraal staat. Het toepassen van vardigheden in de eigen werkpraktijk van de cursist ishet aangrijpingspunt van de supervisie.


Deze training is in ontwikkeling in samenwerking met drs. A. Peelen, Orthopedagoog/gz-psycholoog.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen: ame.bakker@zintenz.net